O echipă de cercetători americani a apelat la celulele stem pentru a crea un şoarece pornind de la bagajul genetic aparţinând a doi şoareci, ambii masculi, deschizând perspectiva pentru cuplurile de acelaşi sex de a avea proprii copiii genetici în viitorul nu foarte îndepărtat, informează Agerpres.

Cercetătorii din Texas au putut manipula celulele prelevate de la un fetus de şoarece mascul (cromozomii XY) pentru a produce o linie de celulele stem pluripotente induse (iPS).
Aceste celule iPS sunt celule adulte ce au suportat un proces de reprogramare genetică pentru a fi aduse într-un stadiu de celulele stem embrionare. O parte dintre celulele care au trecut prin acest proces şi-au pierdut în mod spontan cromozomul Y, transformând-se în celulele XO. Aceste celulele XO au fost introduse în embrioni prelevaţi de la femele donor şi apoi transplantate în mame surogat care au dat naştere la pui cu cromozomul X provenit de la masculul de şoarece original.

Aceşti pui au crescut şi apoi s-au reprodus cu şoareci masculi născuţi normal. Puii lor, atât masculi cât şi femele, sunt urmaşii genetici a doi taţi. Cercetătorii susţin că printr-o mică variaţie a acestei metode de manipulare genetică ar putea obţine spermatozoizi de la o femelă donor şi ar putea produce progenituri viabile, atât masculi cât şi femele, cu informaţia genetică a două mame.